Poročanje v ISPAP C087 in C089 – dodatek za delo v rizičnih razmerah za direktorje, ravnatelje,…

V avgustu ste pri plači za julij izplačali novo določen dodatek za delo v rizičnih razmerah direktorjem, ravnateljem, županom…Za izplačilo ste uporabili vrste obračuna, ki ste jih po navodilu povezali s šiframa C087 in C089 iz uradne metodologije.


AJPES je novi šifri aktiviral in pri tem je bilo določeno, da se ti šifri lahko poročata samo za obdobje od julija 2021 dalje. Ker pa ste morali zaradi pravilnega poročanja v iRek obrazec dodatek vnašati po mesecih, bo potrebno za oddajo ISPAP datoteke obračunske vrstice popraviti (obdobja, za katera se dodatek nanaša, niso aktivirana za poročanje).


Kaj morate v obračunu, v katerem ste dodatek izplačali, urediti?


V primeru, da imate obračun plače že zaklenjen, ga je potrebno odkleniti s kombinacijo tipk CTRL+Shift+Alt + črka O.


Nato se v Neposrednem vnosu postavite na osebo, kateri ste dodatek izplačali (direktor, ravnatelj,...). Na vseh vrsticah Neposrednega vnosa, na katerih ste vnašali ta dodatek, morate obdobje brisati.


To storite tako, da najprej izklopite kljukico Poračun ter v obdobju Od - Do brišete datume ter v obdobju Dni brišete število (kot na spodnji sliki). To uredite na vseh vrsticah, na katerih ste vnesli ta dodatek.


 


Zaposlenega morate ponovno obračunati (samo Obračunaj na zaposlenem).


Po tem pripravite ISPAP datoteko ter jo uvozite na spletno stran Ajpesa.

V tem prispevku