Priprava obrazca SDD soglasje

V Obračunu storitev lahko v šifrantu koristnikov (Otroci, Učenci, Dijaki…) pripravimo obrazec za odprtje trajnega naloga, skrajšano SDD soglasje.
Ta obrazec uredimo na samem šifrantu koristnikov. Postavimo se na posameznikakateri želi v našem zavodu odpreti direktno bremenitev in kliknemo na ikono Popravi zapis.V spodnjem delu najdemo ikono Dogodki in kliknemo nanjo. Odpre se preglednica, kjer imamo lahko že zapisane pretekle dogodke, torej dokumente, katere smo izdali koristniku (račune, opomine…) ali zabeležene klice oz. druge oblike dogovarjanj. 
Za nov dogodek kliknemo na ikono Vnesi zapis.Odpre se vnosno okno dogodka. Datum in uro novega dogodka program izpolni sam, po želji jo lahko tudi spremenimo, vendar pa tega, zaradi večje sledljivosti dogodkov koristnika ne priporočamo.
Polja niso obvezna, tore jih izpolnjujemo po želji. 

Svetujemo le izpolnitev polja s Šifra dogodka, tako, da bo že ob vstopu v posameznikove dogodke takoj razvidno na kateri dogodek se zapis nanaša. 
Ker bomo pripravili obrazec SDD, je smiselno odpreti novo šifro dogodka s tem imenom. S klikom na tri pikice se odpre šifrant dogodkov, kjer kliknemo na ikono Vnesi zapis. Če pa je dogodek za SDD obrazec že v šifrantu, ga preprosto le izberemoZa nov dogodek je dovolj, da izpolnemo polje Šifra in Naziv, kot je prikazano v spodnji sliki. S klikom na ikono  okno zapustimo, naš dogodek pa je tako tudi shranjen v šifrantu.V šifrantu dogodkov sedaj lahko izberemo, na novo ustvarjen dogodek, preprosto s klikom na gumb .Program bo na tak način nov dogodek že opremil z izbrano šifro dogodka. Potreben je le še klik na gumb Pripravi dokument v spodnji orodni vrstici okna in klik na gumb Predogled, kot prikazuje slika.Odpre se tabela z Wordovimi izpisi vzorcev, kjer izberemo Soglasje SDD in kliknemo na gumb Predogled v desnem zgornjem kotu.Izbran dokument se odprez že izpolnjenimi podatki plačnika upravičenca in podatki našega zavoda. Prazna polja pa poljubno izpolnemo že na obrazcu samem, saj je njegova oblika pripravljena v Wordu ali pa dokument najprej natisnemo in nato ročno dopišemo manjkajoče podatke.Obrazec je narejen po predlogi, katero je objavila Uprava RS za javna plačila (UJP).

Dokument torej poljubno oblikujemo, dopolnjujemo. Ko se vrnemo v iCenter, zapremo okno z izpisi s klikom na Zapri, nato pa zapustimo Dogodek s klikom na Potrdi.V šifrantu dogodkov se nam je tako ustvarila nova vrstica, kjer je zabeleženo, da smo temu upravičencu pripravili obrazec SDD soglasje.Ko imamo obrazec izpolnjen in podpisan s strani stranke, ga shranimo v svoj arhiv, še najbolje, pa da ga skeniranega pripnemo kar v dogodek sam. Na tak način se izognemo odvečnemu papirnatemu poslovanju, znižamo stroške zavoda in prihranimo na času iskanja teh dokumentov.Čaka nas le še en pomemben korak, da bomo lahko pričeli z izdajanjem računov preko trajnega naloga
Upravičencu moramo samo še preko šifranta koristnikov, na zavihku splošno, pravilno izpolniti polja vezana na pravkar podpisano SDD soglasje (št.TRR).

V tem prispevku