NDK - Naročila kupcev - Gumb "datum izdelave"

Funkcija je namenjena izračunu prvega možnega termina (datuma) izdelave izdelka iz vrstice naročila. Preko te funkcije lahko na podlagi trenutne zaloge in napovedane zaloge sestavin izdelka izračunate prvi možni datum konca proizvodnje izdelka ob upoštevanju pretočnih časov za polizdelke ter nabavnih pretočnih časov za nabavne sestavine. Gumb je aktiven le, če program NDK povezan s programom VRP.

V primeru na sliki so prikazane možnosti, ki so na voljo pri nastavitvah izpisa

  • Artikla ne moremo izbirati, funkcija izračuna se nanaša na artikel, ki se nahaja na vrstici naročila.
  • Količina za izračun  – na tem mestu nam izpis predlaga dejansko količino, ki bi jo morali dati v proizvodnjo glede na trenutno napovedano zalogo tega artikla. Če nam predlagana količina ne ustreza, jo lahko spremenimo. 
  • Datum pričetka izdelave – vpišemo začetni datum proizvodnje (pomeni kdaj bi pričeli z delom na najvišjem nivoju sestavnice).
  • Delovni koledar – izberemo delovni koledar na podlagi katerega bo program izračunaval datum pričetka izdelave, v izračun gredo le datumi, ki predstavljajo delovne dneve.
  • Skladišče sestavin 1-5 – izberemo skladišča na katerih kontroliramo (razpoložljivo) zalogo sestavin artikla (če so skladišča prazna, kontroliramo zalogo na vseh skladiščih).
  • Izloči zalogo skladišč izločenih iz planiranja – vklop te opcije pomeni, da se zaloga na skladiščih, ki so izločena iz planiranja ne bo upoštevala.


Izračun datumov izvedemo preko gumba »izračunaj«. Izpis nam poda dva možna datuma:

  • Upoštevamo le trenutno zalogo; ta datum je izračunan na podlagi trenutne zaloge sestavin artikla.
  • Upoštevamo napoved zaloge; ta datum je izračunan na podlagi razpoložljive (napovedane) zaloge na datum na katerega se potrebuje posamezna sestavina tega artikla.


Prvi nivo sestavnice se upošteva iz sestavnice vrstice naročila (če obstaja), ostali nivoji iz »standardne« strukturne sestavnice naročenega artikla!


Oba izračunan datuma imata tudi možnost prepisa (prenosa) v datum odpreme na vrstici naročila. 

V tem prispevku