Javni naročniki, ki v skladu z zakonom o javnem naročanju kupujejo živila, morajo pri oddaji teh naročil upoštevati delež ekoloških živil in živil iz shem kakovosti, kot to določa uredba o zelenem javnem naročanju.
Od leta 2024 dalje morajo naročniki zagotavljati, da najmanj 15 % vseh dobavljenih živil (glede na težo) prihaja iz ekološke pridelave.
Prav tako morajo naročniki zagotoviti, da najmanj 20 % vseh dobavljenih živil (glede na težo) izvira iz shem kakovosti, pri čemer se ekološka živila v ta delež ne vštevajo.
Skupno morajo naročniki zagotoviti, da vsaj 35 % vseh dobavljenih živil (glede na težo) izpolnjuje te zahteve, pri čemer 57 % teh živil prihaja iz shem kakovosti, preostalih 43 % pa iz ekološke pridelave.
Za vsako javno naročilo morajo naročniki pripraviti poročilo o dobavljenih živilih, in sicer ločeno za živila iz shem kakovosti, ekološka živila in konvencionalna živila, pri čemer je treba količine izraziti v kilogramih. Poročilo mora biti pripravljeno v treh mesecih po plačilu zadnjega računa, povezanega z naročilom.
Do tega izpisa dostopamo preko modula Materialno skladiščno poslovanje.
Predpogoj za pravilne rezultate tega izpisa je ta, da imamo na vseh artiklih nastavljeno ustrezno Skupino oz. Klasifikacijo, ki nam pove ali živilo spada v grupo Živil sheme kakovosti, EKO živil ali Ostalih živil.
Opredelimo se na Datum od – Datum do glede na to za katero obdobje potrebujemo podatke. Prav tako pa lahko pod tip prometa izberemo Prejem. Nato kliknemo na gumb Tabela.
Postavitev podatkov naj bo nastavljena tako kot vidite na sliki. Zaporedje podatkov si lahko določite in razporedite po svojih potrebah in željah …
Če želimo izračunati % prejema EKO živil ...
Skupna masa EKO živil = 1.868,860kg
Celotna skupna masa živil = 9.807,285kg
BLOG: Obvezno plačevanje prispevka za dolgotrajno oskrbo od 1. julija 2025
PRIROČNIK: Zakaj enaka bruto plača ne pomeni enakega izplačila?
BLOG: Davčni nadzor nad posojili med povezanimi osebami
PRIROČNIK: 10 vprašanj in odgovorov o evidenci delovnega časa