Vrste darilnih bonov

Po direktivi Sveta EU 2016/1065 z dne 27.6.2016 o spremembi “DDV Direktive” (Direktiva 2006/112/ES) –'obravnava kuponov', se v Sloveniji s 1.1.2019 spremeni zakon o izdajanju darilnih bonov (kuponov) – 18.a čl. ZDDV-1.

Do 31.12.2018 se ob prodaji darilnih bonov DDV-ja ni obračunavalo, ker je šlo za zamenjavo enega plačilnega sredstva za drugega. Do obračuna DDV-ja je prišlo šele ob prodaji blaga oziroma storitve. Za točno določeno storitev ali blago pa se je DDV obračunal že ob prodaji darilnega bona (npr. Moško striženje v Salonu X).

S 1.1.2019 pa se darilni boni prodajajo kot Kuponi. Obstajata dve vrsti kuponov:

  • enonamenski (znan kraj dobave, znana DDV stopnja oz. DDV, ki ga je treba plačati) 
  • večnamenski (ni znan kraj dobave ali znana DDV stopnja) 

Enonamenski kupon

Enonamenski kupon se proda takrat, kadar je vnaprej znan kraj obdavčitve (to je država – Slovenija) in vnaprej znana davčna stopnja.

Primer:

  • Vulkanizer (vse storitve so po 22 % in storitev izvedena v Sloveniji) 
  • Trgovina s hrano (vsi izdelki so po 9,5 % in prodajani so samo v Sloveniji) 
  • Darilni bon za nočitev, večerjo in masažo (so sicer različne stopnje DDV-ja, vendar je vnaprej znano, koliko je česa)

Večnamenski kupon 

Večnamenski kupon se proda takrat, kadar ni vnaprej znan kraj obdavčitve (to je država – Slovenija) ali ni vnaprej znana davčna stopnja.

Primer:

  • BTC desetak (z njim lahko kupimo blago ali storitev po 22 % ali po 9,5 % DDV) 
  • Dobava blaga ali storitev ne bo opravljena na domačem trgu.

Prodaja darilnega bona v Trgovini na drobno

Vodenje, prodaja Darilnih bonov preko modula Trgovina na drobno je zakonsko podprta le za večnamenske darilne bone, kupone!

Obvladovanje kuponov: 

  • Enonamenski: Tako kot se je že do sedaj vršila prodaja darilnih bonov za točno vnaprej znane storitve oz. za namensko znano blago, se od 1.1.2019 dalje prodaja vse darilne kupone. Opis rešitve: ob prodaji bona se proda artikel storitev z ustrezno davčno stopnjo in ob vnovčenju se to storitev stornira – evidentiranje s sledenjem darilnih bonov v iCentru ni podprto. 
  • Večnamenski: Tako kot se je prodajalo in vodilo evidenco obtoka darilnih bonov, se enako vodi tudi še po 1.1.2019. Tu sprememb pri poslovanju ni. 
V tem prispevku