JAVNI SEKTOR - Nove vrednosti plačnih razredov – 1.6.2024

V Uradnem listu št. 38/2024 iz dne 7.5.2024 je bil objavljen Zakon o spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-AB), s katerim se spreminjajo vrednosti plačnih razredov. Nove vrednosti se pričnejo uporabljati s 1.6.2024, torej z izplačilom plače za mesec junij 2024 (6/2024).

Datoteka z novimi vrednostmi plačnih razredov je na razpolago na povezavi, ki je prikazana v točki 1. tega navodila. Navodilo za uvoz vrednosti je opisano v nadaljevanju.

Uvoz vrednosti plačnih razredov

Na spodnji povezavi se nahaja dostop do datoteke KERazredPlacilniIzhodiscnaPlaca.txt.

KERazredPlacilniIzhodiscnaPlaca.txt

Vsebino priponke shranite na računalnik na naslednji način: Odprete povezavo na plačne razrede. Izberete Datoteka (File)…Shrani kot (Save as)…(spodnja slika) ali se postavite na povezavo in z desnim klikom izberete Shrani ciljno vsebino kot.

Imena datoteke KERazredPlacilniIzhodiscnaPlaca ne spreminjate. Shranite.

Postopek uvoza vsebine datoteke v program OPZ:

V letu 2023 smo šifrant Plačnih razredov dopolnili in imate sedaj zneske regresa in vrednosti izhodiščne plače razdeljene v dve okni. Postopek uvoza se ni bistveno spremenil.

V Šifranti…Ostali šifranti…Plačni razredi… se odprejo plačni razredi, ki jih uporabljate za izračun plač.

Kliknete na ikono za Uvoz podatkov.  

Program vam najprej ponudi UVOZ razred plačilni. Tukaj obvezno kliknite OPUSTI, saj ste vrednosti regresa že uvozili.

Po tem vam program v nadaljevanju ponudi Uvoz izhodiščne plače. Izberete pot, kamor ste predhodno shranili datoteko. POMEMBNO je, da za uvoz vrednosti plačnih razredov izberete datoteko KERazredPlacilniIzhodiscnaPlaca.txt.   Konverzija iz – pustite kar vam program predlaga, Način prenosa – izberite Dodajanje in popravljanje zapisov in Potrdite.

Tako se bodo uvozili podatki z novimi vrednostmi po plačnih razredih, katere se bodo upoštevali pri plači za mesec junij 2024.

V primeru, da ste vrednosti plačnih razredov uvozili, po tem ko že izvajate obračun plače za tekoči mesec, uvozite datoteko po zgornjem navodilu, pomembno je samo, da po uvozu obvezno izvedete ponovno obdelavo Obračunaj vse.

POMEMBNO!

V kolikor pri plači junij 2024 ne boste imeli v obračunu upoštevanih novih vrednosti plačnih razredov, ne boste mogli oddati podatkov na ISPAP, saj se za vsa izplačila od obdobja 6/2024 že izvaja nova kontrola vrednosti PR na AJPES-u.

V tem prispevku