Izplačilo redne delovne uspešnosti D010 v javnem sektorju v ločenem obračunu

V primeru, da ste se odločili izplačati redno delovno uspešnost v ločenem obračunu in ne skupaj s plačo, bi bilo pravilno, da obračunate dohodnino tako, da osnovo za dohodnino združite z rednim obračunom plač (da ne prihaja do doplačil dohodnine).

 1. Ločen obračun v obdobju 2020/12

  V primeru, ko znesek delovne uspešnosti vključujete v osnovo za nadomestila in nadomestila obračunate na podlagi povprečja preteklega meseca, je najbolje, da dodatni obračun odprete v leto 2020 in mesec 12. V tem primeru bo pri plači za januar 2021 del uspešnosti upoštevan v izračunu nadomestil.

  Prav tako lahko kot leto 2020 in mesec 12 odprete ločen obračun za delovno uspešnost tudi tisti, ki D010 ne boste upoštevali v nadomestilih.

  Ko odprete nov obračun, izberete, da želite obračunati plačo s poračunom davka in dohodnine od preteklih izplačil. Vnesite leto 2020 in mesec 12. Vpišite ustrezne datume izplačila ter obvezno izpolnite polja Mesečna delovna obveznost in Povprečna mesečna delovna obveznosti (enako kot pri plači za december).  Na zavihku Nastavitve izklopite kljukice. V primeru, da želite tudi v tem obračunu odtegniti izvršbe in članarine, polji obkljukajte.  Na zavihku Poračuni morate zaradi pravilnega izračuna dohodnine imeti kljukico v polju Poračun dohodnine. V polji Od zaporedne številke ter Do zaporedne številke v obe polji vpišite zaporedno številko obračuna za decemberv katerem ste obračunali plačo (podatek na sliki je testen).  Potrdite nastavitve obračuna.

  Ko iz pripomočka za delovno uspešnost prenesete zneske v plače, izberete to zaporedno številko obračuna.

  Obračun izvedete kot vsak običajni obračun plače – Oddaja REK obrazca, ISPAP, prenos v plačilni promet,… Prav tako iz tega obračuna pripravite temeljnico, ki se bo pravilno prenesla v Dvostavno knjigovodstvo v leto 2020, mesec 12.

 2. Ločen obračun v obdobju 2021/1

  V primeru, ko boste znesek delovne uspešnosti izplačevali po obračunu plače za december 2020 in boste znesek vključili v osnovo za nadomestila ter nadomestila obračunate na podlagi povprečja tekočega meseca, je najbolje, da dodatni obračun odprete v leto 2021 in mesec 1. V tem primeru bo pri plači za januar 2021 (ki jo boste obračunali v naknadnem, ločenem obračunu) del uspešnosti upoštevan v izračunu nadomestil.

  Ko odprete obračun, izberite, da želite obračunati Plačo. Vnesite leto 2021 in mesec 1. Vpišite ustrezne datume izplačila ter obvezno izpolnite polja Mesečna delovna obveznost in Povprečna mesečna delovna obveznosti (kot boste potem pri redni plači za januar 2021).  Na zavihku Nastavitve izklopite kljukice. V primeru, da želite tudi v tem obračunu odtegniti izvršbe in članarine, polji obkljukajte.  Potrdite nastavitve obračuna.

  Ko iz pripomočka za delovno uspešnost prenesete zneske v plače, izberete to zaporedno številko obračuna.

  Obračun izvedete kot vsak običajni obračun plače – Oddaja REK obrazca, ISPAP, prenos v plačilni promet,…

  Priprava temeljnice – če želite ta obračun, kljub temu, da je obračun odprt v letu 2021, poknjižiti v december 2020, pri pripravi temeljnice spremenite Datum dokumenta (vpišite datum v 2020). Pripravite in prenesite temeljnico.


  (ostali podatki na sliki so testni)

  S tem bo obračun knjižen v obdobje leta 2020, kljub temu, da je obračun pripravljen v letu 2021.

  Ko boste ta obračun zaključili in odprli nov obračun v letu 2021 in obdobju 1 – za izplačilo rednih januarskih plač, morate na tem obračun označiti, da je to Plača s poračunom davka in dohodnine od preteklih izplačil in na zavihku Poračuni ustrezno izbrati povezavo na obračun plače, v katerem ste obračunali ločeno delovno uspešnost.
V tem prispevku