Temelj zahtevka pri izvršbi

Pri vlaganju predloga izvršbe je po zakonu ZIZ-L 25.3.2019 stopila v veljavo sprememba glede navedbe podatkov o verodostojni listini, kjer mora upnik poleg oznake verodostojne listine opredeliti tudi tako imenovani temelj zahtevka. To je npr. pogodba o dobavi, pogodba o opravljanju ali druga listina. Več o tem lahko preberete na spletni strani sodiščahttp://www.sodisce.si/sodni_postopki/izvrsba/

Skladno s to zahtevo smo dopolnili pripravo izvršb tako, da je za vsak posamezen dokument v izvršbi možno   navesti temelj zahtevka za terjatev, ki jo dajemo v izvršbo.

Izvršbo pripravimo po standardnem postopku priprave izvršb (glej navodila za pripravo izvršbe). Nato na gumb Podrobno odpremo tabelo s postavkami izvršbe. V tabeli imamo nov stolpec Temelj izvršbe, kjer vpišemo listino, ki je temelj zahtevka:V kolikor je temelj zahtevka enak pri vseh dokumentih lahko vsebino, ki ste jo vpisali pri eni vrstici izvršbe kopirate na ostale dokumente v izvršbi. Ko je  podatek vnesen je potrebno polje potrditi (kliknete v drugo polje tabele). Nato polje označite, da se obarva modro in na desnem kliku miške izberete Prepiši na vse postavke. Program bo kopiral vsebino samo na tiste vrstice, ki še nimajo nič vpisano.


Vpisan podatek v stolpcu Temelj zahtevka se skupaj z oznako verodostojne listine zapiše v xml in uvozi na portal sodišča:

V tem prispevku