UPN QR za preverjanje plačilnih nalogov registriranih izdajateljev

Datoteka za pripravo obrazca 

Od 3. 4. 2017 je v uporabi univerzalni plačilni nalog QR (UPN QR). Predviden rok migracije iz obstoječih UPN na UPN QR je najkasneje v roku enega leta, to je do 3. 4. 2018. Če pa bo vsaj 75 odstotkov izdajateljev prešlo na uporabo novega UPN QR v krajšem časovnem obdobju, bodo banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije, dogovorile krajši datum veljavnosti obstoječega UPN z vrstico OCR in o tem izdajatelje pravočasno obvestile (dva meseca pred novim končnim datumom).
Da ste lahko vpisani na seznamu »Registriranih izdajateljev UPN QR«, je potrebno poslati naloge v preverjanje. 
Vir: https://www.upn-qr.si/ 
Proračunski uporabniki morate poleg preverjanja nalogov poslati še Izjavo o sprejemu pravil o izdaji obrazca UPN na Upravo za javna plačila (UJP). Izjavo ste dobili z okrožnico UJP-a 10. 5. 2017.

Za preverjanje plačilnih nalogov UPN s QR kodo je potrebno natisniti tri obrazce z obvezno vsebino in šest s poljubno, vendar različno vsebino polj.

Obrazci z obvezno vsebino:Namestitev obrazca z obvezno vsebino naredimo najlažje tako, da v iCenter kliknemo na:
Bližnjice -> Šifranti -> Stranke :

 

Na preglednici izberemo stranko, ki predstavlja našo organizacijo oziroma podjetje. Nato kliknemo na gumb spodaj TISKAJ.Ob tiskanju se nam odpre preglednica izpisov, kjer kliknemo na desni klik miške ter: Uvozi izpisIzberemo preneseno »stranke_1.qr2« datoteko in vpišemo poljubno ime obrazca, na primer: 
Izpis UPN QR z obvezno vsebino. Natisnemo ta izpis na UPN QR obrazec:

 

Lahko se zgodida dobimo zaradi različnih tiskalnikov zamaknjen izpis:Če se podatki ne vpišejo pravilno v polja, moramo popraviti izpis. To storimo tako, da ponovno kliknemo na TISKAJ in gumb OBLIKUJ: Kliknemo na Poročilo -> NastavitveTu spremenimo oddaljenost od robov, tako da se nam pravilno izpišejo podatki na UPN nalogu.Ko imamo urejeno, da se podatki pravilno natisnejo v predvidena polja, lahko pošljemo naloge v testiranje.V tem prispevku