Dohodninska lestvica in zneski olajšav za leto 2022

Dohodninska lestvica in zneski olajšav za leto 2022


V Uradnem listu 41/23.3.22 je bila objavljena nova dohodninska lestvica ter novi zneski olajšav (splošne in posebnih olajšav za družinske člane). Novi zneski so vgrajeni v verzijo Saop iCentra 2022.05.001 oziroma novejšo in se začnejo uporabljati dan po objavi v Uradnem listu. 


Preračun novih zneskov splošne olajšave

Po namestitvi zgoraj omenjene verzije izvedete preračun zneskov olajšav. Preračun zneskov splošne in posebne olajšave izvedete v šifrantu zaposlenih. Izberete Pripomočki ter Izračun olajšav.


Šifranti…Zaposleni…Podatki zaposlenih

 


Potrdite vprašanje. Odpre se okno, kjer izberete leto, za katerega želite izvesti izračun. Tu izberete leto 2022.

Potrdite. Izvede se izračun olajšav z novimi zneski. Preverite jih lahko na zavihku Splošno na Obračunskih podatkih. 

V primeru, ko imate pri zaposlenih označeno Uveljavljanje dodatne splošne olajšave, se bo mesečni znesek splošne olajšave izračunal pri vsaki plači, odvisno od njene višine.Postopek obračuna plače za marec 2022Če ste podatke za obračun plače za marec 2022 že vnašali v obračun, po namestitvi verzije na obračunu kliknite na gumb Potrdi, zapreti obračun za mesec marec in potem obračun ponovno odprete. S tem bo na zavihku Lestvica za dohodnino vidna prava lestvica.


Če ste pred namestitvijo verzije z novo dohodninsko lestvico vnesli že vse obračunske podatke, je potrebno po tem v obračunu plač še enkrat zagnati obdelavo  OBRAČUNAJ VSE.


V tem prispevku